Interesanti

Fakti par Zelta ērgli

Fakti par Zelta ērgli

Zelta ērglis (Akvila chrysaetos) ir liels diennakts plēsīgais putns, kura izplatība pārsniedz Holarktikas reģionu (reģionu, kas apņem Arktiku un aptver tādas teritorijas ziemeļu puslodē kā Ziemeļamerika, Eiropa, Āfrikas ziemeļi un Āzijas ziemeļi). Zelta ērglis ir viens no lielākajiem putniem Ziemeļamerikā. Tie ir vieni no populārākajiem pasaules ģerboņiem (tie ir Albānijas, Austrijas, Meksikas, Vācijas un Kazahstānas nacionālie putni).

Ātri fakti: Zelta ērglis

  • Zinātniskais nosaukums: Akvila chrysaetos
  • Parastais (-ie) nosaukums (-i): Zelta Ērglis
  • Pamata dzīvnieku grupa:Putns
  • Izmērs: 2,5 līdz 3 pēdas garš, spārnu attālums ir no 6,2 līdz 7,4 pēdām
  • Svars: 7,9 līdz 14,5 mārciņas
  • Mūžs: 30 gadi
  • Diēta: Plēsējs
  • Biotops:Meksika caur Ziemeļamerikas rietumiem līdz Aļaskai ar neregulāru uzstāšanos austrumos; Āzija, Āfrikas ziemeļi un Eiropa.
  • Populācija:Globālā vaislas populācija ir 300 000
  • Saglabāšana Statuss:Vismazākās bažas

Apraksts

Zelta ērgļiem ir jaudīgi taloni un spēcīgs, saliekts rēķins. Viņu apspalvojums galvenokārt ir tumši brūns. Pieaugušajiem ir spīdīgas, zelta krāsas spalvas uz vainaga, pakauša un sejas sāniem. Viņiem ir tumši brūnas acis un gari, plati spārni. Viņu aste ir gaišāka, pelēcīgi brūna, tāpat kā spārnu apakšdaļa. Jaunajiem zelta ērgļiem ir balti plankumi, kas atrodas astes pamatnē, kā arī spārnos.

Skatoties profilā, zelta ērgļu galvas izskatās samērā mazas, kamēr aste šķiet diezgan gara un plata. Viņu kājas ir spalvotas visā garumā, līdz pat pirkstiem. Zelta ērgļi sastopami kā vientuļi putni vai sastopami pāros.


Antons Petrus / Getty Images

Dzīvotne un izplatība

Zelta ērgļi apdzīvo plašu klāstu, kas stiepjas visā ziemeļu puslodē un ietver Ziemeļameriku, Eiropu, Āfrikas ziemeļdaļu un Āzijas ziemeļu daļas. Amerikas Savienotajās Valstīs tie ir biežāk sastopami valsts rietumu pusē, un austrumu štatos tie ir reti sastopami.

Zelta ērgļi dod priekšroku atklātiem vai daļēji atvērtiem biotopiem, piemēram, tundrai, pļavām, reti mežiem, krūmājiem un skujkoku mežiem. Viņi parasti apdzīvo kalnu reģionus līdz 12 000 pēdu augstumam. Viņi arī apdzīvo kanjonu zemes, klintis un blefus. Viņi ligzdo klintīs un akmeņainos atsegumos zālājos, krūmājos un citos līdzīgos biotopos. Viņi izvairās no pilsētu un piepilsētu teritorijām un neapdzīvo blīvus mežus.

Zelta ērgļi migrē īsā un vidējā attālumā. Tie, kas selekcionējas sava areāla tālu ziemeļu reģionos, ziemā migrē tālāk uz dienvidiem nekā tie, kas apdzīvo zemākus platuma grādus. Kur ziemas laikā klimats ir maigāks, zelta ērgļi ir visu gadu.

Diēta un izturēšanās

Zelta ērgļi barojas ar dažādiem zīdītāju laupījumiem, piemēram, trušiem, zaķiem, zemes vāverēm, murkšķiem, pīlādžiem, koijotiem, lapsām, briežiem, kalnu kazām un ibeksiem. Viņi spēj nogalināt lielu dzīvnieku laupījumu, bet parasti barojas ar salīdzinoši maziem zīdītājiem. Viņi ēd arī rāpuļus, zivis, putnus vai burkānus, ja trūkst citu laupījumu. Audzēšanas sezonā zelta ērgļu pāri medīs kooperatīvi, lai veiktu veiklu laupījumu, piemēram, jackrabbits.

Zelta ērgļi ir veikli putnu plēsēji, kas var ienirt ar iespaidīgu ātrumu (pat 200 jūdzes stundā). Viņi nirj ne tikai, lai nozvejotu laupījumu, bet arī teritoriālajos un tiesas stendos, kā arī regulārajos lidojumu modeļos.

Pavairošana un pēcnācēji

Zelta ērgļi ligzdas veido no nūjām, veģetācijas un citiem materiāliem, piemēram, kauliem un skudriem. Viņi ligzdas ligzdo ar mīkstākiem materiāliem, piemēram, zāles, mizu, sūnām vai lapām. Zelta ērgļi vairāku gadu laikā bieži uztur un atkārtoti izmanto savas ligzdas. Ligzdas parasti tiek novietotas uz klintīm, bet dažkārt tās atrodas arī kokos, uz zemes vai uz augstām cilvēku radītām konstrukcijām (novērošanas torņi, ligzdošanas platformas, elektriskie torņi).

Ligzdas ir lielas un dziļas, dažreiz pat 6 pēdas platas un 2 pēdas augstas. Vienā sajūgā dēj no 1 līdz 3 olām, un olas inkubē apmēram 45 dienas. Pēc izšķilšanās jaunieši paliek nākamajos apmēram 81 dienu.

W. Perry Conway / Getty Images

Aizsardzības statuss

Vairākās vietās visā pasaulē ir lielas un stabilas zelta ērgļu populācijas, un tādējādi sugai ir "vismazākās bažas" statuss. Liels viņu panākumu iemesls ir saglabāšanas projekti, kuru mērķis ir aizsargāt gan putnus, gan to dzīvotnes. Zelta ērglis kopš 1962. gada ir federāli aizsargājama suga, un vairākas starptautiskas grupas veltī zelta ērgļu un ērgļu labturībai kopumā.

Pliks vai zelta ērglis?

Nepilngadīgie plikie ērgļi izskatās ļoti līdzīgi zelta ērgļiem. Tie ir apmēram tāda paša izmēra ar līdzīgu spārnu platumu, un, kamēr plikie ērgļi sasniedz apmēram gadu vecumu, viņiem ir vienādas brūnas spalvas, kas aptver visu ķermeni. Nepilngadīgajiem plikajiem ērgļiem ir raibi apakšveļi, un tie nespīd tāpat kā zelta ērgļi, taču ir grūti pamanīt šīs atšķirības putnā lidojuma laikā.

Tikai pēc viņu pirmā dzīves gada plikie ērgļi sāk parādīt savas atšķirīgās baltās spalvas vietas. Šīs līdzības dēļ parasti birders (īpaši Amerikas Savienoto Valstu austrumu daļā) uzskata, ka viņi ir pamanījuši zelta ērgli, kad viņi tiešām ir redzējuši mazu (un biežāk sastopamu) pliku ērgli.

Avoti

  • "Zelta Ērglis."National Geographic, 2018. gada 24. septembris, www.nationalgeographic.com/animals/birds/g/golden-eagle/.
  • "Zelta Ērglis."Sandjego zooloģiskā dārza globālie dzīvnieki un augi, animals.sandiegozoo.org/animals/golden-eagle.
  • “Zelta ērgļa demogrāfija.”Amerikas ērgļu fonds, www.eagles.org/what-we-do/educate/learn-about-eagles/golden-eagle-demographics/#toggle-id-2.
  • "Vai tiešām tas zelta ērglis ir pliks ērglis?"Audubons, 2018. gada 3. jūlijs, www.audubon.org/news/is-golden-eagle-actual-bald-eagle.

Skatīties video: Ogres upes ieleja , Ērgļi , Skudrukalns (Jūlijs 2020).